Sözlük

[Note]

Aşağıdaki sözlük, yazdırmayla ilgili yaygın olarak kullanılan ve bu Kullanıcı Kılavuzunda söz edilen terminolojileri anlayarak ürünü tanımanıza yardımcı olur.

802.11

802.11, IEEE LAN/MAN Standartlar Komitesi (IEEE 802) tarafından geliştirilen ve kablosuz yerel alan ağı (WLAN) iletişimine yönelik bir dizi standarttır.

802.11b/g/n

802.11b/g/n aynı donanımı paylaşabilir ve 2,4 GHz bandını kullanır. 802.11b 11 Mbps’ye kadar bant genişliğini, 802.11n ise 150 Mbps’ye kadar bant genişliğini destekler. 802.11b/g aygıtları zaman zaman mikrodalga fırınlarından, kablosuz telefonlardan ve Bluetooth cihazlarından kaynaklanan parazitlerden olumsuz etkilenebilir.

Erişim noktası

Bir Erişim Noktası veya Kablosuz Erişim noktası (AP veya WAP), kablosuz iletişim aygıtlarını kablosuz yerel alan ağlar (WLAN) üzerinde birbirine bağlayan bir aygıttır ve WLAN radyo sinyalleri bakımından merkezi verici ve alıcı görevini görür.

OBB

Otomatik Belge Besleyici (ADF) makinenin birkaç kağıdı bir kerede tarayabilmesi için orijinal sayfaları otomatik olarak besleyen bir tarama ünitesidir.

AppleTalk

AppleTalk Apple, Inc tarafından bilgisayar ağları için geliştirilen Apple’a ait bir protokoldür grubudur. Orijinal Macintosh’a (1984) dahil edilmişti ve şimdi Apple bu protokolü bırakarak TCP/IP’ye geçmektedir.

BIT Derinliği

Bit eşlemli görüntüde tek bir pikselin rengini temsil etmek için kullanılan bit sayısını tanımlayan bir bilgisayar grafiği terimi. Daha yüksek renk derinlikleri daha fazla belirgin renk sunar. Bit sayısı arttıkça olası renk sayısı bir renk haritası için mümkün olamayacak kadar büyük olur. 1-bit rengine, genellikle tek renk veya siyah beyaz denir.

BMP

Microsoft Windows grafik alt sistemi (GDI) tarafından kullanılan ve bu platformda yaygın olarak basit bir dosya formatı olarak kullanılan bit eşlemli bir grafik biçimi.

BOOTP

Önyükleme Protokolü. IP adresini otomatik olarak elde etmek için ağ istemcisi tarafından kullanılan bir ağ protokolü. Bu işlem genellikle, bunların üzerinde çalışan bilgisayarlar veya işletim sistemlerinin bootstrap prosesinde yapılır. BOOTP sunucuları adres havuzundan her istemciye IP adresini atarlar. BOOTP, “disksiz iş istasyonu” bilgisayarlarının herhangi gelişmiş bir işletim sistemini yüklemeden önce bir IP adresini elde etmelerini olanaklı kılar.

CCD

Yükten Bağlaşık Aygıt (CCD), tarama işlemini gerçekleştiren bir donanımdır. CCD Kilitleme mekanizması ayrıca makineyi hareket ettirdiğinde herhangi bir hasarı önlemek için CCD modülünü tutmak için kullanılır.

Harmanlama

Harmanlama, çoklu bir kopyalama işini setler halinde yazdırma işlemidir. Harmanlama seçildiğinde, cihaz ilave kopyalar yazdırmadan önce tam bir seti yazdırır.

Denetim Masası

Kontrol paneli, kontrol ve izleme öğelerinin görüntülendiği düz, tipik olarak dikey bir alandır. Genellikle makinenin ön bölümünde bulunur.

Kaplama

Bu, yazdırmadaki toner kullanımı ölçüsü için kullanılan bir terimdir. Örneğin, %5 kaplama oranı, A4 boyutunda bir kağıdın üzerinde yaklaşık %5 oranında görüntü veya metin olduğu anlamına gelir. Kağıdın veya orijinal belgenin üzerinde karmaşık görüntüler veya çok sayıda metin varsa, kaplama oranı daha yüksek, toner kullanımı da kaplama oranı kadar olur.

CSV

Virgülle Ayrılmış Değerler (CSV). Bir dosya biçimi olan CSV, ayrı uygulamalar arasında veri alışverişi için kullanılır. Microsoft Excel’de kullanıldığı haliyle bu dosya biçimi, Microsoft olmayan platformlarda bile sektörde kabul edilen bir standart haline gelmiştir.

DADF

Çift Taraflı Otomatik Belge Besleyici (DADF), makinenin kağıdın iki tarafını tarayabilmesi için orijinal bir sayfayı otomatik olarak besleyip tersini çeviren bir tarama ünitesidir.

Varsayılan

Yazıcı kutusundan çıkarıldığında geçerli olan sıfırlanmış veya başlatılmış değer veya ayar.

DHCP

Dinamik bir Ana Bilgisayar Konfigürasyon Protokolü (DHCP), istemci-sunucu ağ protokolüdür. Bir DHCP sunucusu, DHCP istemci ana bilgisayar talebine özel yapılandırma parametrelerini sağlar ve bunlar genel olarak bir IP ağına katılmak için istemci ana bilgisayar tarafından istenen bilgilerdir. DHCP ayrıca istemci ana bilgisayara IP adresleri atamak için de bir mekanizma sağlar.

DIMM

Çift Sıralı Bellek Modülü (DIMM), belleği tutan küçük bir devre kartı. DIMM, yazdırma verileri, alınan faks verileri gibi tüm verileri makine içinde saklar.

DLNA

Dijital Yaşayan Ağ Birliği (DLNA) ev ağındaki aygıtların ağ üzerinden birbirleriyle bilgi paylaşabilmelerini sağlayan bir standarttır.

DNS

Alan Adı Sunucusu (DNS), İnternet gibi ağlara dağıtılan veritabanındaki alan adları ile ilişkilendirilmiş bilgileri saklayan bir sistemdir.

Nokta Vuruşlu Yazıcı

Nokta vuruşlu bir yazıcı, sayfa üzerinde ileri geri çalışan bir baskı kafalı bilgisayar yazıcısı türüdür ve bir daktiloya benzer biçimde mürekkepli bir bez şeride vurarak darbeyle yazar.

DPI

İnç Başına Nokta (DPI) tarama ve yazdırma için kullanılan bir çözünürlük ölçümüdür. Genelde daha yüksek DPI, daha yüksek çözünürlük, görüntüde daha fazla görünür ayrıntı ve daha büyük dosya boyutu ile sonuçlanır.

DRPD

Ayırt Edici Zil Düzeni Algılama. Ayırt Edici Zil, kullanıcının birden fazla telefon numarasını tek bir telefon hattından yanıtlamasını sağlayan bir telefon firması servisidir.

Çift taraflı

Makinenin kağıdın her iki tarafında baskı (veya tarama) yapabilmesi için kağıdı otomatik olarak çevirecek bir mekanizma. Dupleks Ünitesine sahip bir yazıcı tek bir yazdırma hareketinde kağıdın her iki tarafında yazdırabilir.

Görev Döngüsü

Görev döngüsü, yazıcı performansını etkilemeyen bir aylık sayfa sayısıdır. Yazıcıların genellikle yıllık sayfa sayısı gibi kullanım ömrü sınırlaması vardır. Kullanım ömrü, genellikle garanti süresi içinde olan ortalama çıktı kapasitesi anlamına gelir. Örneğin, 20 çalışma günü düşünülerek görev döngüsü ayda 48.000 sayfa ise, yazıcı günde 2.400 sayfa ile sınırlıdır.

ECM

Hata Düzeltme Modu (ECM) Sınıf 1 faks makinelerine veya faks modemlerine entegre edilmiş isteğe bağlı bir iletim modudur. Faks iletimi sürecinde bazen telefon hattı gürültüsünün neden olduğu hataları otomatik olarak saptayıp düzeltir.

Emülasyon

Emülasyon, bir makinenin başka bir makineyle aynı sonuçları elde etmesi tekniğidir.

Bir emülatör, bir sistemin işlevlerini bir başka sistemle çoğaltır ve böylece ikinci sistem birinci sistem gibi davranır. Emülasyon, harici davranışın tam olarak çoğaltılmasına odaklanır ve bu nedenle çoğu kez dahili durumu dikkate alınarak bir sistemin soyut modelinin simüle edilmesiyle ilgilenen simülasyondan farklıdır.

Ethernet

Ethernet, yerel alan ağları (LAN) için çerçeve tabanlı bir bilgisayar ağ teknolojisidir. Fiziksel katman için kablo ve sinyal bağlantısı sağlar ve OSI modelin ortam erişim kontrolü (MAC)/veri bağlantı katmanı için de çerçeve formatlarını ve protokollerini sağlar. Ethernet çoğunlukla IEEE 802.3 standardına uymaktadır. 1990’lı yıllardan bugüne en yaygın şekilde kullanılan LAN teknolojisi haline gelmiştir.

EtherTalk

Apple Computer tarafından bilgisayar ağları için geliştirilen protokoldür grubudur. Orijinal Macintosh’a (1984) dahil edilmişti ve şimdi Apple bu protokolü bırakarak TCP/IP’ye geçmektedir.

FDI

Yazıcının içine takılmış Yabancı Arabirim Cihazı (FDI), jetonlu bir cihaz veya kart okuyucu gibi harici diğer cihazlara izin verir. Bu cihazlar yazıcınızın ödemeli yazdırma için kullanılmasını sağlar.

FTP

Dosya Aktarma Protokolü (FTP), TCP/IP protokolünü destekleyen herhangi bir ağ üzerinde dosya alışverişi için yaygın olarak kullanılan bir protokoldür (örneğin İnternet veya bir intranet).

Füzer Ünitesi

Toneri yazdırma ortamına kaynaştıran lazer yazıcı parçası. Bir ısı silindiri ve bir de basınç silindirinden oluşur. Toner kağıda aktarıldıktan sonra, tonerin kağıtta kalıcı olmasını sağlamak için füzer ünitesi ısı ve basınç uygular; kağıt lazer yazıcıdan çıktığında bu nedenle sıcaktır.

Ağ Geçidi

Bilgisayarlar arasındaki veya bir bilgisayar ağı ile bir telefon hattı arasındaki bağlantı. Başka bir bilgisayara veya ağa erişimi sağlayan yine bir bilgisayar veya ağ olduğundan, bu sistem çok popülerdir.

Gri tonlama

Renkli görüntüler gri tonlamaya dönüştürüldüğünde görüntünün açık ve koyu bölümlerini gösteren gri gölgelerdir; renkler çeşitli gri gölgelerle gösterilir.

Yarı tonlama

Nokta sayısını değiştirerek gri tonlamayı taklit eden bir görüntü türü. Koyu renkli alanlar çok sayıda noktadan, açık renkli alanlar ise az sayıda noktadan oluşur.

HDD

Genellikle sabit sürücü veya sabit disk olarak da adlandırılan Sabit Disk Sürücüsü (HDD), manyetik yüzeylere sahip hızla dönen plaklar üzerinde dijital olarak şifrelenmiş veriler saklayan sabit bir saklama cihazıdır.

IEEE

Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE), elektrikle ilişkili teknoloji gelişimi için uluslararası, kâr amacı gütmeyen, profesyonel bir organizasyondur.

IEEE 1284

1284 paralel bağlantı noktası standardı Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) tarafından geliştirilmiştir. “1284-B” terimi, çevre aygıtına (örneğin bir yazıcı) bağlanan bir paralel kablonun ucundaki özel bir konektör tipi için kullanılır.

İntranet

Bir organizasyonun bilgilerinin bir kısmını ve çalışanları ile yaptığı işlemleri güvenli şekilde paylaşmak için İnternet Protokollerini, ağa bağlanabilirliği ve varsa ortak iletişim sistemini kullanan özel bir ağ. Bazen bu ifade en görünür servis olan dahili web sitesi için de kullanılır.

IP adresi

İnternet Protokolü Adresi (IP), çok sayıda aygıtın İnternet Protokolü standardını kullanarak bir ağ üzerinden birbirlerini tanımak ve iletişim kurmak için kullandıkları bir rakamdır.

IPM

Dakikadaki resim sayısı (IPM) bir yazıcının hızını ölçmenin bir yoludur. IPM sayısı, bir yazıcının bir dakika içinde tamamlayabileceği tek taraflı sayfaların sayısına işaret eder.

IPP

İnternet Yazdırma Protokolü (IPP) yazdırma işlerini, ortam boyutunu, çözünürlüğü ve diğer özellikleri yazdırmak ve yönetmek için bir standart protokolü tanımlar. IPP, yerel olarak veya İnternet üzerinden yüzlerce bilgisayar kullanılabilir ve ayrıca erişim kontrolü, kimlik doğrulama ve şifrelemeyi destekleyerek bunları eskilere göre daha yetenekli ve güvenli bir yazdırma çözümü kılar.

IPX/SPX

IPX/SPX, Internet Packet Exchange/Sequenced Packet Exchange anlamına gelmektedir. Novell NetWare işletim sistemleri tarafından kullanılan bir ağ protokolüdür. IPX ve SPX, TCP/IP’ye benzeyen bağlantı hizmetleri verir ve IPX protokolünün IP’ye benzer özellikleri ve SPX’in de TCP’ye benzer özellikleri vardır. IPX/SPX, esas olarak yerel alan ağları (LAN) için tasarlanmıştır ve bu amaca yönelik çok etkin bir protokoldür (genellikle performansı bir LAN üzerindeki TCP/IP’yi aşar).

ISO

Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO), uluslararası standartlar topluluklarından katılan temsilcilerden oluşan uluslararası bir standart getirme teşkilatıdır. Dünya çapında endüstriyel ve ticari standartlar üretir.

ITU-T

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, uluslararası radyo ve telekomünikasyonu standartlaştırıp düzenlemek için kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Ana görevleri arasında standardizasyon, radyo spektrumunun tahsis edilmesi ve uluslararası telefon görüşmelerine izin vermek üzere farklı ülkeler arasında karşılıklı bağlantı anlaşmaları düzenlemek bulunur. ITU-T’den A-T telekomünikasyona işaret eder.

ITU-T tablo No 1

ITU-T tarafından belge faks iletimleri için oluşturulan standart test tablosu.

JBIG

Birleşik İki Düzeyli Görüntü Uzmanları Grubu (JBIG), ikili görüntülerin, özellikle faksların (ama aynı zamanda diğer görüntülerde de kullanılabilir) sıkıştırılması için tasarlanan, doğruluk veya kalite kaybı olmayan bir görüntü sıkıştırma standardıdır.

JPEG

Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu (JPEG), fotoğraf görüntülerinin kayıplı sıkıştırması için en yaygın kullanılan standart yöntemdir. İnternet üzerinde fotoğraf saklama ve iletmek için kullanılan biçimdir.

LDAP

Hafif Dizin Erişim Protokolü (LDAP), TCP/IP üzerinde çalışan dizin hizmetlerinin sorgulanması ve değiştirilmesi için bir ağ protokolüdür.

LED

Işık Yayma Diyotu (LED), makinenin durumunu gösteren yarı iletken bir aygıttır.

MAC adresi

Ortam Erişim Kontrolü (MAC) adresi, bir ağ adaptörüyle ilişkilendirilmiş eşsiz bir tanımlayıcıdır. MAC adresi, genellikle çiftler halinde gruplanan 12 heksadesimal karakter olarak yazılan eşsiz bir 48-bit tanımlayıcıdır (örn., 00-00-0c-34-11-4e). Bu adres, genellikle üreticisi tarafından bir Ağ Arabirim Kartına (NIC) şifrelenir ve büyük ağlarda makinelerin konumunu belirlemeye çalışan yönlendiriciler için yardım olarak kullanılır.

MFP

Çok İşlevli Çevre Birimi (MFP), tek bir gövde içinde aşağıdaki işlevleri içeren bir ofis makinesidir ve böylece bir yazıcı, fotokopi makinesi, faks makinesi, tarayıcı vs. içerir.

MH

Değiştirilmiş Huffman (MH) görüntüyü aktarmak için faks makineleri arasında iletilmesi gereken veri miktarını azaltmaya yarayan ve ITU-T T.4 tarafından önerilen bir sıkıştırma yöntemidir. MH, beyaz alanları etkin biçimde sıkıştırmak için optimize edilmiş, kod çizelgesine dayalı bir çalışma uzunluğu kodlama (RTE) düzenidir. Çoğu fakslar çoğunlukla beyaz alandan oluştuğundan böylece çoğu faksın iletim süresini en aza indirir.

MMR

Değiştirilmiş Değiştirilmiş READ (MMR) ITU-T T.6 tarafından önerilen bir sıkıştırma yöntemidir.

Modem

Dijital bilgiyi şifrelemek için taşıyıcı sinyalini modüle eden ve iletilen bilginin şifresini açmak için bu tür taşıyıcı sinyali demodüle eden bir cihaz.

MR

Değiştirilmiş Okuma (MR) ITU-T T.4 tarafından önerilen bir sıkıştırma yöntemidir. MR taranan ilk satırı MH yöntemini kullanarak şifreler. Sonraki satır birinciyle karşılaştırılır, aradaki farklar belirlenir ve sonra farklar şifrelenip iletilir.

NetWare

Novell, Inc tarafından geliştirilen bir ağ işletim sistemi. Başlangıçta bir bilgisayarda çeşitli hizmetleri çalıştırmak için birlikte çalışan çoklu görev kullanırdı ve ağ protokolleri arketip Xerox XNS yığınına dayandırılmıştı. Bugün NetWare, hem TCP/IP hem de IPX/SPX destekler.

OPC

Organik Fotoğraf İletkeni (OPC) lazer yazıcının yaydığı lazer ışınını kullanarak yazdırma için sanal bir görüntü oluşturan, genellikle yeşil veya kızıl renkte ve silindir biçiminde olan bir mekanizmadır.

Silindir içeren görüntüleme ünitesinin silindir yüzeyi yazıcının kullanımıyla birlikte zamanla aşınır. Kartuş geliştirme fırçası, temizleme mekanizması ve kağıtla temastan dolayı aşınan bu ünitenin uygun şekilde değiştirilmesi gerekir.

Orijinal belgeler

Başkalarını üretmek için kopyalanan, çoğaltılan veya tercüme edilen, ancak kendisinin başka bir şeyden kopyalanmadığı veya türetilmediği bir şeyin ilk örneği, örneğin bir belge, fotoğraf veya metin.

OSI

Açık Sistem Ara Bağlantısı (OSI), Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından iletişim için geliştirilen bir modeldir. OSI, gerekli karmaşık işlev grubunu yönetilebilir, kendi kendine yeterli, işlevsel katmanlara bölen ağ tasarımına standart, modüler bir yaklaşım sunar. Katmanlar yukarıdan aşağıya doğru şunlardır: Uygulama, Sunum, Oturum, Taşıma, Ağ, Veri Bağlantısı ve Fiziksel.

PABX

Özel otomatik hat santrali (PABX), özel bir kurum içinde otomatik telefon santrali sistemidir.

PCL

Yazıcı Kumanda Dili (PCL), HP tarafından bir yazıcı protokolü olarak geliştirilen ve bir endüstri standardı haline gelen bir Sayfa Açıklama Dilidir (PDL). Başlangıçta ilk mürekkep püskürtmeli yazıcılar için geliştirilen PCL, termal, nokta vuruşlu ve lazer yazıcıları için çeşitli seviyelerde piyasaya sunulmuştur.

PDF

Taşınabilir Doküman Biçimi (PDF), iki boyutlu belgeleri aygıttan ve çözünürlükten bağımsız bir biçimde göstermek üzere Adobe Systems tarafından geliştirilmiş tescilli bir dosya biçimidir.

PostScript

PostScript (PS), öncelikle elektronik ve masaüstü yayıncılık alanlarında kullanılan bir sayfa tanımlama ve programlama dilidir - bir görüntü üretmek için bir yorumlayıcıda çalıştırılır.

Yazıcı sürücüsü

Bilgisayardan yazıcıya komut göndermek ve veri aktarmak için kullanılan bir program.

Yazdırma Ortamı

Yazıcıda, tarayıcıda, faks aygıtında veya fotokopi makinesinde kullanılabilen kağıt, zarf, etiket ve asetat gibi ortamlardır.

PPM

Dakikada Sayfa Sayısı (PPM), bir yazıcının ne kadar hızlı çalıştığını, yani bir yazıcının bir dakikada üretebileceği sayfa sayısını belirlemek için kullanılan bir ölçüm yöntemidir.

PRN dosyası

Yazılımın, standart giriş/çıkış sistem aramalarını kullanarak aygıt sürücüsüyle etkileşime girmesine olanak tanıyan, ve bu şekilde birçok görevi basitleştiren bir aygıt sürücüsü arabirimidir.

Protokol

İki bilgi işlem uç noktası arasında bağlantıyı, iletişimi ve veri transferini kontrol eden veya sağlayan bir kural veya standart.

PS

PostScript kısmına bakın.

PSTN

Genel Anahtarlı Telefon Şebekesi (PSTN), sanayi tesislerinde genellikle santral üzerinden yönlendirilen dünyanın genel anahtarlı telefon şebekesi ağıdır.

RADIUS

İçeri Arayan Kullanıcının Kimliğini Doğrulama Hizmeti (RADIUS) uzak kullanıcı kimlik doğrulaması ve hesap yönetimi için kullanılan bir protokoldür. RADIUS, ağ erişimini yönetmek için bir AAA (authentication, authorization, accounting - doğrulama, yetkilendirme ve hesap tutma) kavramı kullanarak kullanıcı adları ve şifreler gibi doğrulama verilerinin merkezi olarak yönetilmesini sağlar.

Çözünürlük

Bir görüntünün, İnç Başına Nokta Sayısıyla ölçülen (dpi) netliği. Dpi ne kadar yüksek olursa, çözünürlük o kadar iyi olur.

SMB

Sunucu Mesajı Bloğu (SMB), bir ağ üzerindeki nodlar arasında dosyalar, yazıcılar, seri bağlantı noktaları ve çeşitli iletişimleri paylaşmak için uygulanan bir ağ protokolüdür. Ayrıca kimlik doğrulaması yapılan bir süreçler arası iletişim mekanizması da sağlar.

SMTP

Basit Posta Aktarma Protokolü (SMTP), İnternet üzerinde e-posta iletimleri standardıdır. SMTP, bir mesajın bir veya daha fazla alıcısının belirlendiği ve sonra da mesaj metninin aktarıldığı oldukça basit, metin bazlı bir protokoldür. İstemcinin sunucuya bir eposta mesajı ilettiği bir istemci-sunucu protokolüdür.

SSID

Hizmet Kümesi Tanımlayıcısı (SSID) bir kablosuz yerel alan ağının (WLAN) adıdır. Bir WLAN’daki tüm kablosuz aygıtlar birbirleriyle iletişim kurmak için aynı SSID’yi kullanırlar. SSID’ler büyük-küçük harf duyarlıdır ve maksimum uzunlukları 32 karakterdir.

Alt Ağ Maskesi

Alt ağ maskesi, adresin hangi bölümünün ağ adresi ve adresin hangi bölümünün ana bilgisayar adresi olduğunu belirlemek için ağ adresiyle birlikte kullanılır.

TCP/IP

Aktarım Kontrol Protokolü (TCP) ve İnternet Protokolü (IP); İnternet ve çoğu ticari ağın çalıştığı protokol demetini uygulayan iletişim protokolü kümesi.

TCR

İletim Onay Raporu (TCR) her iletimin iş durumu, iletim sonucu ve gönderilen sayfa sayısı gibi her iletimin ayrıntılarını sağlar. Bu rapor, her işten sonra ya da yalnızca başarısız iletimlerde yazdırılmak üzere ayarlanabilir.

TIFF

Etiketlenmiş Görüntü Dosya Biçimi (TIFF), çeşitli çözünürlüklü bit eşlemli bir görüntü biçimidir. TIFF, genellikle tarayıcılardan gelen görüntü verilerini açıklar. TIFF görüntüleri, dosyada bulunan görüntünün özelliklerini taşıyan etiketler, anahtar kelimeler kullanır. Bu esnek ve platformdan bağımsız biçim, çeşitli görüntü işleme uygulamaları tarafından yapılan resimler için kullanılabilir.

Toner Kartuşu

Toner kullanan yazıcı benzeri makinelerin içindeki, toner içeren bir tür şişe. Toner, lazer yazıcılarda ve fotokopi makinelerinde kullanılan, yazılan kağıtta metin ve görüntüleri biçimlendiren bir tozdur. Toner, füzer tarafından uygulanan ısı/basınç birleşimiyle eriyerek kağıdın liflerine yapışır.

TWAIN

Tarayıcılar ve yazılım için bir endüstri standardı. TWAIN uyumlu tarayıcıyı TWAIN uyumlu bir programla birlikte kullanarak, tarama işlemi doğrudan programdan başlatılabilir. Microsoft Windows ve Apple Macintosh işletim sistemlerinde görüntü yakalama API’sidir.

UNC Yolu

Tekdüzen Adlandırma Kuralı (UNC), Windows NT ve diğer Microsoft ürünlerinde ağ paylaşımlarına erişmenin standart bir yöntemidir. UNC yolunun biçimi şudur: \\<sunucuadı>\<paylaşımadı>\<İlave dizin>

URL

Tekdüzen Kaynak Konum Belirleyicisi (URL) İnternet’teki belge ve kaynakların global adresidir. Adresin ilk bölümü kullanılacak protokolü, ikinci bölümüyse kaynağın bulunduğu IP adresini veya etki alanı adını belirtir.

USB

Evrensel Seri Yol (USB), USB Implementers Forum, Inc. tarafından, bilgisayarlarla çevre birimleri arasında bağlantı kurmak üzere geliştirilen bir standarttır. Paralel bağlantı noktasının tersine USB, tek bir bilgisayar USB bağlantı noktasıyla birden çok çevre birimi arasında eşzamanlı olarak bağlantı kurmak üzere tasarlanmıştır.

Filigran

Bir filigran, ışığa tutulduğunda daha açık görünen, kağıtta görünebilir bir görüntü veya şablondur. Filigranlar ilk kez Bologna, İtalya’da 1282 yılında üretilmiştir; kağıt yapımcıları tarafından ürünlerini tanımlamak için ve ayrıca posta pulları, döviz ve diğer hükümet belgelerinde sahtekarlığı önlemek için kullanılmıştır.

WEP

Kabloluya Eşdeğer Gizlilik (WEP), kablolu bir LAN’a eşdeğer bir güvenlik düzeyi sağlamak üzere IEEE 802.11 standartlar dizisinde ayrıntıları belirtilen bir güvenlik protokolüdür. WEP, verileri bir bitiş noktasından diğerine iletilirken radyo frekans üzerinden şifreleyerek korur ve güvenliklerini sağlar.

WIA

Windows Görüntüleme Mimarisi (WIA), başlangıçta Windows Me ve Windows XP’de tanıtılan bir görüntüleme mimarisidir. Bir tarama WIA’ya uyumlu bir tarayıcı kullanarak bu işletim sistemleri içinden başlatılabilir.

WPA

Wi-Fi Korumalı Erişim (WPA) kablosuz (Wi-Fi) bilgisayar ağlarını güvenli kılmaya yarayan ve WEP protokolünün güvenlik özelliklerini artırmak üzere geliştirilen bir sistemler sınıfıdır.

WPA-PSK

WPA-PSK (Ön paylaşımlı Anahtar), küçük işletmelere ve ev kullanıcılarına yönelik özel bir WPA modudur. Paylaştırılmış bir anahtar veya şifre, kablosuz erişim noktasında (WAP) ve tüm kablosuz dizüstü veya masaüstü aygıtlarında yapılandırılır. WPA-PSK, daha gelişmiş güvenlik sağlamak için, bir kablosuz istemci ve ilgili WAP arasındaki her oturum için benzersiz bir anahtar oluşturur.

WPS

Wi-Fi Korumalı Kurulum (WPS) kablosuz ev ağı kurmak için kullanılan bir standarttır. Kablosuz erişim noktanız WPS özelliğini destekliyorsa, bir bilgisayar kullanmadan kablosuz ağ bağlantısını kolayca yapılandırabilirsiniz.

XPS

XML Kağıt Özelliği (XPS), Microsoft tarafından geliştirilen, taşınabilir ve elektronik belgeler için avantajları olan, Sayfa Açıklama Dili (PDL) için bir özelliktir ve yeni bir belge biçimidir. Yeni bir yazdırma tekniği ve vektör tabanlı bağımsız bir aygıt belge biçimine dayalı XML tabanlı bir özelliktir.